lauantai 8. elokuuta 2015

Sihi-juomaa mustaherukan lehdistä

Louhisaarenjuoma on kiva alkoholiton tarjottava 

Louhisaarenjuoma on ihanan raikas kesä drinkki. Herukka-arominen sima on valmistettu mustaherukan lehdistä. 

Kävin mummin luona ja napsin muovipussillisen mustaherukan lehtiä mukaan. Ihan mielettömän hyvä tuoksu näissä lehdissä! Pesin lehdet ja pakkasin 2 l pakastepusseihin odottamaan käyttöä.  Osan lehdistä pakastin jalkakylpyjä varten pienempiin pusseihin. 

Mummin kanssa pohdittiin että hyvä mehu tulee itsepintaisesta pensaasta joka kasvaa ihan väärässä paikassa. Lehtiä poimiessa pitää varoa oksien katkomista sillä katkohaavan kautta pensaaseen saattaa päästä pöpöjä ja pensas ei tuota enää marjoja.  Mutta kuka niitä kaikkia marjoja kaipaa, tämä juomakin on super hyvää!

Mikä hienointa tämä toimii Belle Époque-henkisissä kartanohäissä. Louhisaarenjuoma on saanut nimensä Louhisaaren kartanossa, jossa Mannerheim syntyi. Kartano oli Mannerheimin suvun omistuksessa vuoteen 1903 saakka. Juomaa on valmistettu siellä ja nyt nimi kulkee juoman ja aromikkaan reseptin mukana. Tätä juomaa kutsutaan myös Marskin simaksi. 

Minusta tämä on herkullinen juoma. Nyt kun olen tyytynyt mielummin alkoholittomiin vaihtoehtoihin ja limsat eivät oikein maistu niin tämä juoma on kyllä on yliveto. Tämä on ehdottoman hyvä valinta häiden alkoholittomaksi tarjoiltavaksi.
Mustaherukan lehdistä ja sitruunasta valmistettu sima maistuu kesävieraille ja sopii tarjottavaksi paremmissakin kartanojuhlissa.

 Louhisaarenjuoma resepti 

4,5 l vettä
2 l  täysi pussi mustaherukan lehtiä, tuoreita tai pakastettuja
700 g eli 3/4 pussia sokeria
2 sitruunaa
1/4 tuorehiivaa tai 3 tl kuivahiivaa

Laita vesi kiehumaan 5 litran kattilaan. Käytä apuna vedenkeitintä jos sinulla ei ole induktioliettä. 

Pese sitruunat kunnolla. Käytä mieluiten luomusitruunoita kun käytät sitruunan kuorta raaka-aineena. Kuori sitruunan kuori talteen. Vältä valkoisen osan joutumista sekaan. Purista sitruunasta mehu ja kaavi sitruunan liha valkoisesta kuoresta lusikalla.

Kun vesi kiehuu laita liesi pienemmälle ja kaada joukkoon sokeri, sitruunan liha, kuori ja mehu. 

Kaada lehdet kattilaan. 

Ota uudelleen kiehumisen jälkeen liesi pois päältä ja anna jäähtyä käden lämpöiseksi.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sekoituksen jälkeen hiivaseos juomaan. Jos käytät kuivahiivaa katso että juoman lämpötila on 42 astetta niin hiiva alkaa toimia. Liian kuuma neste tappaa hiivan ja liian kylmässä hiiva ei toimi. Melkeinpä parempi onnistumisen kannalta on käyttää tuorehiivaa.

Anna juoman seisoa huoneen lämmössä kattilassaan yön yli.

Seuraavana päivänä siivilöi lehdet ja roskat pois.

Pese pullot huolella ja kuumenna 125 asteessa 15 minuuttia. Kiehauta korkit kattilassa. 

Pullota juoma ja laita jääkaappiin. 

Muutaman päivän kuluttua juoma on valmista!

Kippis!



Tässä teille kisavisa kysymys: Muistatko mistä Sihi-juoma on tuttu?


6 kommenttia:

  1. Tätä onkin pitänyt jo kokeilla mutta en ole muistanut, täytyykin käydä kerämäässä mustaherukan lehtiä ja kokeilla juomaa :) Aurinkoista viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtiä kannattaa kerätä pakastimeen kunnolla ja keiteltyä hyvät simat juhlien edeltä! Ja varata pulloja! Minulla on vielä puoli kattilaa pullottamatta. Pullot loppui taas kesken. Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  2. Näyttipä hyvältä ja raikkaalta juomalta, täytyypä kokeilla reseptiä itsekin!
    Terv, Mummi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi mummi! Raaka-ainetta ainakin riittää! Kokkikolmosen mukaan kaivovedestä tulee parempi sima. Veden pitäisi olla sitä pehmeää niin tulee parempi.

      Poista
  3. Ah tää pitää testata! Pelkästään jo sen mielettömän ihanan mustaherukan tuoksun takia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tänään vasta makusteltiin juomaa.Nyt juoma oli saanut olla pullossa vähän aikaa. Laittaisin kyllä vähän enemmän niitä mustaherukan lehtiä. Ohjeessa oli 2 litran täyteen tupattu minigrip-pussillinen lehtiä.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡