keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Mamma mia! Mitä pizzaa!

Ihanaa itsetehtyä pizzaa! Nyt saa pizzaa!

Hyvällä pizzapohjareseptillä leivotaan sämpylät ja pizzapiirakat. Ihanaiset pikkupizzat sopivat piknikille, välipalaksi tai yösyömiseksi. 

Kotitekoinen pizza oli suosittua ennen pizzerioiden rantautumista. Kun valmis pizza on edullista, kannattaako sitä tehdä itse? Kyllä kannattaa! 

Onko jollakin iltapala-ongelma? Tässä teille ideoita ysäribileiden tarjottavaksi tai juhlien iltapalatarjoiluksi. Miten olisi itsetehty pizza? 

Muistan sen ajan, kun pizzaa sai vain Rossosta ja lama-ajan kasvattina ulkona ei juuri syöty. Silloin tehtiin pizza itse ja uunipellille kasattiin taikinan päälle kaikki mahdollinen. Pohja ei juuri koskaan kypsynyt lilluvasta täytteen määrästä ja pieni pala olisi riittänyt lounaaksi. Ei mikään ihme että pizzan teko unohtui.

Onneksi itsetehtyyn pizzaan ei ole pakko laittaa ihan kaikkea sitä täytettä. Olen ihastunut kotitekoiseen pizzaan, koska se on vain niin hyvää. Meiltä löytyy aina kaapista kuivahiivaa ja tomaattimurskaa. Pizza on hyvää myös pakastettuna. Kun olin viimeisilläni raskaana tein pizzaa pakastimeen, jotta ensimmäisellä viikolla vauvan tultua kotiin ei tarvitsisi ruveta kokkailemaan.

Yksinkertaisuudessaan pizza tarvitsee vain hyvän makuisen pohjan, oikein hyvää tomaattikastiketta ja juustoa. Aina voi lisätä sitten lempitäytteensä tai sen mukaan mitä jääkaapista sattuu löytymään. Päälle ripotellaan sitä ihanaa mozzarellaa.

Tässä hyväksi havaittu pizzapohjaresepti, josta saa tehtyä myös hyviä sämpylöitä. Tai sitten voi leipoa kauniita pieniä pizzapiirakoita.

Täytin pizzan jauhelihalla, sipulilla ja tomaatilla. Jääkaappi ammotti muuten tyhjyyttään, mutta onneksi pakastimeen oli jäänyt jauhelihaa. 


Pizzan pitää olla mehevä ja pohjan rapsakka.  Mehevyys tulee pizzaan juustosta. 

Mitkä ovat sinun täytteesi?

Pizzapohja -resepti

4 dl lämmintä vettä 
1/2 pussia kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon lämminvesi. Huomioi että kuivahiiva tarvitsee 42 asteen lämpötilan. Minä käytän mittaamiseen infrapunakuumemittaria. Otan hanasta niin kuumaa vettä kuin tulee ja annan olla hetken pöydällä, niin lämpötila on oikea.  

Lisää kuivahiiva, hämmennä.

Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Hämmennä sekaisin. 

Lisää öljy. 

Lisää vehnäjauhoa vähitellen ja hämmennä puuhaarukalla. Lisää vehnäjauhoja kunnes puuhaarukka irtoaa taikinastaa. Lisää ihan vähän vehnäjauhoa.

Laita kulhon päälle liina ja siirrä taikina kulhoinee  kohoamaan. Jos haluat kohottaa nopeasti, niin laita kulhon alle lämmintä vettä sisältävä kulho ja laita mikroon kohoamaan. 

Anna taikina  nousta tunti tai kaksi. Tästä määrästä tulee noin 3 peltiä pizzapohjaa, riippuen miten taikina nousi. 

Kohoamisen jälkeen jaa taikina 3 osaan. Vaivaa taikinaa pöydällä ja lisää hieman jauhoja. Kun taikina on ihana pehmeä ja kimmoisa pizzapohja on valmis. Taikina ei saa jäädä kiinni pöytään.  Voit kaulia taikinan leivinpaperin päällä ohueksi ja pohja on valmis täytettäväksi.

Pizzan tomaattikastike -resepti

loraus oliiviöljyä
1 kpl sipuli
2 kpl keskikokoista vartta varsiselleriä
vähän purjoa
1 kpl porkkana
500 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
2 tl Suolaa ( maista ja lisää maun mukaan)
1 rkl Sokeria
Savupaprikamaustetta, pippuria ( mausta oman maun mukaan)

Pilko kasvikset ihan pieneksi. Kuullota kasvikset öljyssä pannulla. Lisää vesi. Anna kasvisten hautua hieman. Lisää tomaattikastike. Lisää suola ja sokeri. Kiehauta. Anna porista liedellä pienellä lämmöllä. Maista ja  mausta.

Kun kastike on valmis ja kasvikset ovat pehmenneet, voit survoa kastikkeen sauvasekoittimella samettiseksi kastikkeeksi.

Pizzataikina on yleensä kohonnut tarpeeksi kun täytteet on pilkottu ja kastike on valmis.


Vinkkejä pizzan paistoon


Täytä pizzan päälle ensin tomaattikastike, sitten juusto ja sitten muut täytteet. Voit käyttää myös tomaattipyrettä, jos kastikkeen teko ei innosta. Älä laita täytteitä liikaa, lisää ihan kevyesti. Jos haluat lisätä jauhelihaa se on hyvä olla mukana tuossa tomaattikastikkeessa, kuiva jauheliha on muuten kuivaa jauhelihaa.

Tärkeää on että uuni on todella kuuma, miten kuumaksi sen nyt yleensä saa lämmitettyä. Meillä uuni oli 300 asteessa. Pizzan ei tarvitse ollaa kauaa uunissa.




Tein viime kesän runopiknikille ihania sämpylöitä ja pizzapiirakoita. Olin laiska ja levitin piirakan päälle kevyesti pyrettä, tomaatia ja tonnikalaa. Helppoa ja hyvää. 


Sämpylät, pizzapohja ja pizzapiirakat tulevat samalla reseptillä. Pizzapiirakat ovat näppärää iltapalasyömistä ja ne on helppo ottaa mukaan retkelle. Tämä voisi olla kiva iltapala häihin?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡