tiistai 15. syyskuuta 2015

Varjoja omenatarhassa

Kuka on syönyt omenani?


Pinkki pitsinen päivänvarjo oli minulla pitkään haussa ennen häitä. Kun häät tulivat, unohdin koko varjon ja nyt voimme sitä ulkoiluttaa kuvausretkellä omenatarhassa.

Suuntasimme koko perhe Kuokkalan pellolle etsimään omenia. Kaupunki on istuttanut ainakin 90 omenapuuta kaupunkilaisten iloksi. Näitä omenia voi käydä poimimassa pieniä määriä.  Katselimme että omenapuissa on paljon ihania omenia tuloillaan ja poimimatta. Tarkempi katselu osoitti että ihanaiset omput on jo syöty. Omenat olivat täynnä toukkia ja niistä ei olisi jäljelle jäänyt mitään, jos huonot olisi veitsellä perannut. O ou!

Varjoisten omenapuiden alla piilee myös toisenlainen varjo, koit. Nyt pihlajanmarjakoi on hypännyt omeniin nakerrettuaan vähät pihlajanmarjat. 

Mikä viheliäinen otus saa tuhoamaan joka ikisen omenan? Perhosmies kertoi että noita verkkoja kutova vihulainen on omenankehrääjäkoi.  Oksilla oli jäänteitä verkkopesistä ja kuoriutuneistanperhosista. Ne ovat siis levinneet jo Jyväskylään.

Luin kotona että toukat syövät kuoriuduttuaan lehtiä, ei omenia. Kuka siis söi omenani? Löysin artikkelin, jossa kerrottiin huonon pihlajanmarjasadon siirtäneen pihlajanmarjakoin katseen omenoihin. Hei, hei luomuomput! Ilmeisesti nyt ei selvitä kuin myrkyllä.

Tarkoitukseni oli lähinnä esitellä pitsein somistettu päivänvarjoni, mutta postauksen aihe muuttuikin lennossa. No päivänvarjoja ja perhosia, ihan hyvä näin. Perhosmieskin on tyytyväinen. Otin pienestä sitten pari kuvaa häihin hankkimani päivänvarjon alla. Ostin varjon häihin huuto.netistä, mutta hääpäivän koittaessa kaikessa kiireessä unohdin sen kotiin. No eihän siinä sitten, voihan siinä käydä näinkin. Voimme leikkiä hienosteluleikkejä pitsivarjon kanssa, kunhan prinsessa tuosta kasvaa.



Syksyn tuoksu levittäytyy ja kuulautta on ilmassa lämpimistä päivistä huolimatta. Jätämme koit nakertamaan omenia rauhaisaan varjoonsa ja haemme omppuja lisää kaupasta. 


Pieni Lintu - MakroTex challenge


29 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Sillä leikitään vielä monta prinsessaleikkiä.

      Poista
  2. Varjon alla varjossa, pieni prinsessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika jännää kuvata, sillä toukkaiset omenat kiinnostivat kovasti!

      Poista
  3. Tämä on kyllä kaikkein hellyttävin varjokuva ! Kukka, jota kysyit kommentissasi on kuihtunut nurmikohokki. Siinä päässä on valkoinen pieni kukka. Googleta, niin näet. Sain ite pitää tuollaista hoidoossani koko päivän eilen. Niitä kasvun ohikiitäviä hetkiä ei auta missata koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan onnellisia, kun saadaan viettää yhdessä näitä kauniita päiviä! Kaunista aikaa :) Kiitos! Pieni oli kyllä söpsö!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos! Pitäisi keksiä tuolle varjolle enemmänkin käyttöä. 2 vuotta se on ollut kaapissa piilossa.

      Poista
  5. Oi, onpa ihana päivänvarjo ja sopii pikkuiselle erinomaisesti. :)
    Sääli kauniita omenia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Päivänvarjo meinasi olla vähän kovilla, se heilui aika isossa kaaressa.

      Niin, sääli. Toivottavasti, joku saa hyvän omenasadon!

      Poista
  6. Omenat menivät tänä vuonna sivu suun, mutta uusi kesä tullee pian ja sitten ehkä pihlajanmarjakoit ovat oikeassa paikassaan.
    Leikitellään vain päivänvarjojen kera, jotta tulee hyvä mieli...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teilläkin, voi harmin paikka! No ehkä niitä kaikkia omenoita ei olisi jaksanutkaan poimia. Hyvä pitää mehu ja hillo tauko. Olisiko se niin että tulee vähäluminen talvi kun pihlajanmarjoja on vähän?

      Poista
  7. Tämä on outo omenavuosi. Meidän kaneliomenapuu ei tuottanut mitään kelvollista - ehkä kolme omppua, joista sai syltyä osan - ja pienempi puumme ei antanut hedelmän hedelmää, vaikka se on kolmen lajin perheomenapuu.

    Söpö pikkuinen ja suloinen aurinkovarjo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmä kesä ja pörriäiset eivät pölyttäneet, niin tuloksena vähän pihlajanmarjoja ja omenia. Surku! Onneksi ei ole omaa puutarhaa, harmittelisin vielä enemmän. Kolmen lajin, oliko se niitä, joissa vaihdetaa oksa toisesta puusta?

      Kiitos! :)

      Poista
  8. Hi Sue! This your Wordles Wednesday is wonderfull idea! I'll think about this, I need to take talking pictures. Thank you for linking this!

    VastaaPoista
  9. Tuo päivänvarjo on viehättävä, mutta vielä hurmaavampi on sen alla istuva kaunotar!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan totta! Olen ehdottomasti samaa mieltä! Välitän viestin pienelle ♡

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan oma ihana. Kiva kun kävit kurkkaamassa :) Hyvää syksyistä viikkoa!

      Poista
  11. Oi mikä sulonen pikkumurunen sulla ja yhtä sulonen varjo pitseineen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meidän pikkimurunen osaa jo hienohelmaleikit :) Äidin sydän sulaa.

      Poista
  12. Suloisia kuvia, tyttömäinen varjo. Harmi tuo heikkolaatuinen omenasato :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjon piti tulla meidän hääkuvaankin. No, ei kaikki mene niin kuin suunnittelee. Onneksi vain pikkujuttu :)

      Onneksi omppuja saa kaupasta.

      Poista
  13. Oi apua, miten söpönsuloinen on tuo ensimmäinen kuva! Ihana!

    Mä olen myös kuullut monelta, että pihlajanmarjakoit ovat hyökänneet omenoiden kimppuun. Sääli! Tosin kun täälläkin katselee pihlajoita, niin eipä mikään ihme - marjoja on paljon vähemmän kuin viime syksynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mulla on yleensä idea kuvasta ennen kuvaamista. Ei olla ihan vielä siinä, mitä haluaisi, onneksi kuvauskohde on supersöpö. Ehkä voisi etsiä uudet akkupatterit siihen oikeaan kameraan.

      Poista
  14. Voi tavaton miten kaunis päivänvarjo. Eipä tullut itselleni mieleen, että kuvaisin oman sateenvarjon. Heh. Nerokasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Noksu! Joo ja vielä häävarjo! Tuottaa välillä vähän kysymysmerkkejä, nuo Pienen Linnun haasteet ja niiden yhdistäminen blogiin. Kiitos! Nerokas on kyllä hieno adjektiivi!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡