maanantai 14. syyskuuta 2015

Omenapullakakku

Pullantuoksuinen koti

Tuoksuva omenainen pullakakku. Ihana omenan ja kardemumman tuoksu!

Maapallon kääntyessä syksyn puoleen auringon valo alkaa kellertymään. Oletteko huomanneet? Meillä on jo aika syksyisen näköistä! Viikonlopun urakkana oli pienen leijonapojan ristiäiskakku ja palkinnoksi siitä sain pussillisen omenoita ja raparpereja. Nami omppuja! Niin ja yllätyskutsun rääppiäisiin.

Kävimme illalla rääppiäisissä ja jäljelle oli jäänyt kaikkea hyvää, jota tuoreet vanhemmat ja sukulaiset olivat yötä myöten valmistaneet. Pupupaistia, voileipäkakkua, ihania macaroneja ja kakkua. Syöpöttelimme herkkuja pienen leijonapojan nukkuessa. Pienestä oli mukavaa kutitellan pienen vauvan varpaita. -Aai, aai, sanoi pieni!
Nakukakkua Pikkuleijonalle ristiäisjuhliin! Kakku oli helppo leipoa valmiiksi vuokiin jähmettymään. Vuoissa kakku oli kätevästi kuljetettavissa. Juhlapaikalla kakku oli nopeasti koottu ja koristeltu. Sain rääppiäisissä maistaa tekemääni ja kakku oli tosi hyvää!                    Kuva: Pikkuleijonan äiti



Nyt arjen palatessa jatkoin leipomista. Olin jo ennen rääppiäisiä voidellut vuoan ja pilkkonut omenat.  Omenat ovat tänä vuonna vähän huonoja, ja paikoin niitä ei ole tullut ollenkaan. Onneksi sain piirakan verran omenoita, jotta sain viimein leipoa päässäni pyörineen reseptin. Meillä kotona tuoksuu nyt omena, kaneli, kardemumma ja vastaleivottu pullakakku. Voi kun tätä tuoksua voisi jollakin lailla säilöä ja myydä asuntokauppiaille.

Tein nyt maidottoman ja laktoosittoman pullakakun, että pienikin saisi maistaa.

Leivoin omenapullakakusta laktoosittoman ja maidottoman jotta pienikin saisi maistaa. Katoin pöytään vanhan liinan ja äidiltä saamani Taika-lautasen.

Happy mosaic monday!
Mosaic Monday

Omenapullakakku resepti


200 g voita tai Keiju laktoositon kasvisrasvalevite
1 1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeri
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa

Päällinen
5 omenaa
1 rkl kanelisokerisekoitusta
1 rkl fariinisokeria
1 limen mehu



Laita uuni lämpenemään 175 C asteiseksi. Voitele iso kakkuvuoka.

Pilko omenat ja lisää niihin limemehu. Omenat eivät silloin tummu ja tulee kirpakkuutta.

Ota munat lämpenemään huoneen lämpöön.

Sekoita keskenään vehnäjauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja kardemumma.

Sulata voita hieman pehmeämmäksi, kasvisrasvalevite on valmiiksi pehmeää . Vatkaa pehmeä voi ja sokeri ja fariinisokeri keskenään, kunnes vaahto on miltein valkoista.

Vatkaa jokainen muna yksitellen hyvin joukkoon. Vatkaa kunnes taikina on taas miltein valkoista. Jos taikina juoksettuu niin ota isompi kulho ja laita siihen lämmintä vettä. Laita taikinakulho vesikulhoon ja vatkaa lisää, kasvisrasvalevite lämpiää ja taikina sekoittuu paremmin. Juoksettuminen johtuu kylmän kananmunan ja rasvan reaktiosta, eli laita kananmunat huoneen lämpöön ennen leivontaa.

 Sekoita esim kumikaapimella jauhoseos taikinaan.

Kaada taikinaa vuokaan . Voit leikata omenat eri muotoihin halutessasi.

Lisää omenat.

Ripottele omenan päälle kanelisokeriseos ja fariinisokeri.

Paista uunin alimmalla tasolla 45 minuuttia. Kakku on yleensä valmis, kun kakun tuoksu leijailee olohuoneeseen.


Ota kakku uunista ja keikauta varovasti leivinpaperin ja alustan päälle ja keikauta siitä lautaselle.

Keitä kahvia tai teetä ja nauti  pullakakkua raikkaassa ulkoilmassa!


Voisinpa lähettää teille palan! 


18 kommenttia:

  1. Hello, your apple bun cake looks delicious. I hope you do not mind I copied it, I will be trying it soon.
    Thanks for sharing the recipe. Have a happy day and new week ahead!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Eileen! Nice to see you again! I would be glad if you copy this recipe and get piece of this cake! Thak you! Happy, happy day and week to you too!

      Poista
  2. Hei, Teresa! Sinähän oletkin oikea mestarileipoja! Kyllä ottaisin mielelläni kakkupalan. :)
    (Tähden)muotoon leikatut omenapalat ovat upea idea.
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sara! Kiitos! Mestarileipuriin on vielä kovasti matkaa, mutta yritetään leipoa jotain hyvää. Tuo muotti on kyllä hyväksi havaittu! Tulee kivoja tähtiä moneen juttuun, ostin muotin joskus joulumyyjäisistä että huovuttaisin sillä tähtiä. Hyvää viikkoa sinulle myös!

      Poista
  3. The warm apple cake looks so delicious and I would love it for breakfast, a snack, or dessert. I think taking food images that tempt the looker is difficult, but you did a very nice job, I am hungry ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Mary! Guess what is harder? To get this lovely aroma with picures. Happy monday to you and have a nice week!

      Poista
  4. Nam, hyvältä näyttää ja kuulostaa. Kiva idea leikata ompuista kuvioita! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Omenoista ja muista hedelmistä voi leikata mitä vain! Täytekakkuun hedelmän voi vain kevyesti keittää niin hedelmä pysyy kauniin värisenä, eikä tummu.

      Poista
  5. Näyttää mehevältä, kardemumma ja kanelipulla tuoksuu tänne asti... Naku kakku on upean näköinen, onnea pikku leijonapojalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heiluttelen tätä pullakakkupalaa tässä tabletin edessä, joten varmaan tuoksu leviää netissä. Kiitos! Leijonan äiti kävi jo kurkkaamassa, joten onnittelut menivät perille.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Hi! Thats so true! Too delicious I think. There is only one a tiny piece left. Thanks for your visit!

      Poista
  7. Teresa, I wish you could send me a piece of the apple bun cake too - it looks delicious! I had never had cardamom until attending the Scandinavian Church dinners here and they sell lots of baking. Now I always add it to my apple pie and other baked goods.
    Thank you for linking to Mosaic Monday.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Judith! I remembered that you said something about cardamom cake and i got an idea to mix it with apple pie. Thank you!

      Poista
  8. Voin melkein tuntea tuoksun! Kyllä vain näytti hyvältä kaikki! Tästä taitaa tulla leivontapäivä. Ei ehkä pitäisi heti aamusta napitella herkkuja. :D Ihanaa päivää sinne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hyvä, yritin kovasti saada tuoksun sinne! Koko kakku on jo syöty, se meni nopeasti kaupaksi! Hyvää leivontapäivää!

      Poista
  9. Tää on varmasti ihan taivaallista! Pitää tehdä vuuallinen ja tunkeä jätskiä ja vaniljakastiketta päälle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kahvin kanssa taivaallista! Niin tosiaa on ihan varmasti superherkku jäätelön kanssa!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Tiedätkö miten ihanaa on saada viestiä? Siis ihanaa! Odota hetki yritän vastata mahdollisimman pian! Tosin nyt voi mennä useampikin hetki. Kädet vähän täynnä.

♡♡♡